Zene

Eurovíziós Dalfesztivál hírek

Hamarosan itt a stockholmi Eurovíziós Dalfesztivál, és hogy ne legyen semmilyen probléma, a rendezők egy “zászlószabályt” jelentettek meg. Ez azoknak a lobogóknak a listáját tartalmazza, amelyeket nem lehet használni a Globen Arénában: azaz a résztvevő országok és más ENSZ tagállamok, az EU hivatalos lobogója és a szivárványzászlót engedélyezik csak. Ellenben a rendezők felhívták a figyelmet arra, hogy a szivárványzászlót és az EU lobogóját “politikai eszközként” ne használják. A szabályzat ezt úgy magyarázza, hogy ne politikai állásfoglalásként lobogtassák ezeket, tartsák tiszteletben az Eurovíziós Dalfesztivál nem politikai voltát.

A PinkNews megkérdezte a szervezőket, hogy lehet egy zászlót “politikailag lobogtatni” és a szivárványlobogóra utaló figyelmeztetéseknek közük van-e Oroszországhoz. A verseny szóvivője szerint, hogy mi minősül politikai lobogtatásnak eseti alapon dől el. Például Oroszországból nézve a szivárványzászló politikai állásfoglalásnak tekinthető. A versenynek korábban is gondja volt azzal, hogy Oroszország és az Eurovíziós Dalfesztivál meleg rajongótábora szemben áll egymással. Egy appot is kifejlesztettek, hogy minimalizálják az oroszok kötözködő bejegyzéseit.

Az oroszok homofób megnyilvánulásainak ékes bizonyítéka volt, hogy a dalverseny izraeli versenyzőjét feltartóztatták és megalázták a moszkvai repülőtéren homoszexualitása miatt, írja a Jerusalem Post. Az oroszok tagadják, hogy valóban incidens történt volna a szexuális orientációját nyíltan vállaló Hovi Star és a reptéri hatóságok közt.

Star egy máltai televíziónak adott interjúban beszélt az őt ért megaláztatásról először, állítása szerint az útlevélellenőrzéskor kiröhögték és széttépték az útlevelét. “Moszkvában durván bántak velem, talán mert meleg vagyok, talán mert így öltözöm, vagy mert sminkelem magam – nem tudom. Azt mondták, nem mehetek be, széttépték az útlevelem és nevettek rajtam.” Az énekes azt mondta, miután mégis sikerült eljutnia Moszkvába, el kellett mennie a követségre új útlevelet csináltatni.

Dimitrij Melnikov, a turné moszkvai részének szervezője szerint ugyanakkor a reptéren nem történt semmi, csak egy kis késlekedés. “Úgy volt felöltözve, hogy megakadt rajta az emberek szeme. Talán azt értette félre, hogy páran megmosolyogták”, nyilatkozta az eset kapcsán. Star (eredeti nevén Hovev Sekulets) azt mondta, szereti Oroszországot, ahol többször is járt már, de ez az epizód nagyon kellemetlen volt számára. “Elképesztő, hogy ilyesmi történt épp az Eurovízióval összefüggésben. A versenydalom, a Made of Stars pont arról szól, hogy mindannyian egyenlőnek születünk”, magyarázta a tévében.

Ejtsünk szót a magyar esélyekről is. “Ha nagy eurovíziós himnuszt akarunk, akkor megvan!” – többek közt ezekkel a szavakkal jellemzi a 2016-os magyar induló, Freddie dalát a brit Metro. A lap véleménye szerint a májusban Stockholmban megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon nagy eséllyel indul a Pioneer című dal, amelynek akár az 5 legjobb között is helye lehet. Azt írják, Freddie dalában minden megvan, ami ebben a versenyben számít. Kiemelik a gigantikus refrént, a szárnyaló vokált, a nem nem hatásvadász módon jelenlévő színpadképet is; megemlítik azt is, Fehérvári Gábor Alfréd negyedik helyezést ért el a Rising Star magyar verziójában, és esélyesnek látják arra, hogy az eddigi legjobb magyar eredményt érje majd el a dalversenyen.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)