Meleg

Több százan vettek részt a második ciprusi Pride-on

Több százan ünnepeltek szombat délután a Földközi-tenger keleti csücskében található Ciprus fővárosában, Nicosiában. Az Európai Unióhoz velünk együtt 2004-ben csatlakozó szigetországban idén szerveztek második alkalommal Pride-ot. Míg a tavalyi első rendezvényt szélsőséges ortodox keresztények csoportja zavarta meg, addig idén már rendzavarás nélkül sikerült végigsétálni a sugárutakon.

A fesztivált szervező ACCEPT-LGBT Ciprus elnöke, Costas Gavrielides elmondta, hogy bár az indulás nehéz volt, a társadalomban meglévő tabuk érezhetően kopásnak indultak. Ennek jele az is, hogy a felvonulás előtt a kormány, több politikai párt és egyéb szervezet részéről is több támogató nyilatkozatot kaptak, Sokratis Hasikos belügyminiszter pedig személyesen is megjelent.

A miniszter hatalmas tapsot kapott a résztvevőktől. A lelkesedés érthető, hisz a miniszteri kabinet nemrég fogadott el egy törvénytervezetet, amelyet ha a ciprusi parlament is elfogad, az országban törvényessé válik az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata.

A tegnapi Pride-on a miniszter mellett felszólalt Eliza Savvidou ombudsman, Leda Koursoumba gyerekjogi biztos, Constantinos Yiorkadjis Nicosia polgármestere és Alexandra Attalides, az Európai Parlament ciprusi delegációjának irodavezetője – írja a humenmagazin.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)