Meleg

HIV-virus

Soha ennyi HIV-fertőzés nem volt Magyarországon

Tavaly 15-en haltak meg AIDS-ben, kétszer annyian mint az előző évben. A betegség korai felismerése a fertőzötteknek és környezetüknek is fontos lenne. Egy HIV+ férfi üzen azoknak akik megkaphatják a rettegett kórt, azoknak, akik már megkapták és azoknak is, akik találkozhatnak a vírus áldozataival.

A nyolcvanas évek óta vannak statisztikák a HIV-fertőzésekről, illetve AIDS-betegekről. Minden évben többen kapják el az elsősorban szexuális úton terjedő, gyógyíthatatlan, ám kezelhető betegséget.

Az elmúlt harminc évben 2845 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ebből tavaly 270-et. Eddig ez a legmagasabb éves szám. Ráadásul ez valószínűleg nem a betegek valódi száma, mert évekig lehet tünetmentes valaki és ha nem megy el szűrésre, sokáig maga sem tudja, hogy fertőzött – mondta el a Hír24-nek dr. Balog Attila, a fővárosi Anonym Aids Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) főorvosa. Nem győzi hangsúlyozni az óvszer és a HIV-teszt fontosságát.

A gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött nem fertőz tovább. Ezért is kell tesztre járni, mert az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig él, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert – olvasható az AATSZ honlapján, ahol további információk is olvashatók a betegségről.

István négy éve HIV-fertőzött. Azért állt kamera elé, hogy megóvjon másokat a meggondolatlanságtól, hogy megmutassa, nincs vége az életnek a fertőzéstől, és hogy nem kell félni a HIV-esek közelében.

Soha ennyien nem haltak meg AIDS-ben egy év alatt Magyarországon. (Az első 20 év összesített statisztikája is maximum évi 14 halottat jelent) Tavaly 15 ember életét követelte a betegség, az azt megelőző évben hét emberét.

A tavaly regisztráltak között két gyerek és három kamasz is volt – írja az origo.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)