Meleg

erdogan

Pénzbüntetés a török elnököt gúnyolóknak – mert homoszexualitásra is utaltak

Recep Tayyip Erdogan török elnök “megsértése” vádjában talált bűnösnek két török karikaturistát egy török bíróság, amely először 11 hónapnyi börtönbüntetésre ítélte őket, majd határozatát mintegy 750 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetésre enyhítette – számolt be szerdán a Hürriyet című török lap.

A törvényszék úgy vélte, Bahadir Baruter és Özer Aydogan, a Penguen (Pingvin) című szatirikus folyóirat két rajzolója az újság 2014. augusztus 21-i kiadásának címlapján elhelyezett karikatúrájával sértette meg a török államfőt.

A szóban forgó címoldalon a kedvetlen Erdogan látható, amint államfővé választása után tisztségviselői fogadják az elnöki palotában. Az újdonsült elnök szerint nem elég ünnepélyes a fogadtatása, és azt veti a tisztségviselők szemére, hogy “legalább egy újságírót feláldozhattak volna” a tiszteletére. A rajz az Erdogannak tulajdonított autoriter vezetési stílust vonja párhuzamba azzal a török szokással, miszerint nagy ünnepek alkalmával legalább egy bárányt leöltek.

A bíróság mindenesetre azt találta sértőnek, hogy a karikatúrán szereplő egyik tisztségviselő kört formál a mutató- és hüvelykujjából, és ezt Törökországban a homoszexualitás jelének tartják.
A törvényszék a pénzbírság mellett Barutert feljelentette az államügyész állítólagos megsértése miatt is. A rajzoló ugyanis a bíróságon azt hozta fel mentségére, hogy az ügyészt a rajzon látható gesztus értelmezésekor csupán saját tudatalattija vezérelte.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)