Meleg

Meleg pároknak is jár a 120 ezres kormányzati nászajándék

Hiba a törvényalkotási gépezetben, vagy a kormány nagyvonalúbb, mint hittük? Az okot nem tudjuk, az mindenesetre biztos, hogy az első házasoknak járó adókedvezményt nemcsak a KDNP-i értelemben vett családok igényelhetik, hanem azok a meleg párok is, akik először létesítenek bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Tavaly októberben a kormány váratlan ajándékkal lepte meg a szerelmeseket. Kurucz Éva kormányszóvivő bejelentette, hogy pénzzel ösztönöznék a házasságkötést, a fiatal párok 2015-től kezdődően havi 5 ezer forintos adókedvezményt kaphatnak két évig. Ehhez “csak” össze kell házasodni.

Kurucz Éva akkor szerényen nem ejtett szót arról – vagy talán ő maga sem tudott róla -, hogy a szerelmeseknek a kormány tartogatott egy másik meglepetést is: bár a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket korábban kihagyták a család fogalmából, ebből a kedvezményből valamiért most nem zárták ki.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2009-es törvény alapján a fiatal szerelmeseknek járó 5 ezer forintos adókedvezményt a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő meleg párok is megkaphatják. Az Átlátszó jogászai megerősítették, hogy valóban jár nekik is a 120 ezer forint.

A bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanis a törvényben nevesített kivételeken túl minden jog és kötelezettség tekintetében megegyezik a házassággal, és a kapcsolódó szabályok szerint a házastárs és a házaspár kifejezés rájuk is értendő.

Hogyan kell igényelni?

Az első házasoknak járó adkedvezmény, akár csak a családi adókedvezmény, a megfelelő nyilatkozat megtételével érvényesíthető. A párok közösen is érvényesíthetik, vagy az adóév elteltével az adóbevallásban megoszthatják egymás között. Ha elválnak, akkor a jogosultságuk értelemszerűen megszűnik.

A házasságkötések száma Magyarországon az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, különösen a fiatalok körében. A KSH szerint a 25 év alattiaknál 2001 óta negyedére, 1990-hez viszonyítva pedig a tizedére esett itthon a házasok aránya.

Ugyanígy nem lehet kiemelkedőnek nevezni azok számát, akik bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítenek: 2009 második felében 67 fő, 2010-ben 80 fő, 2011-ben 45 fő kötötte így össze az életét. Hamarosan kiderül, hogy a kormány 120 ezres nászajándéka vajon ezt az értéket megnöveli, vagy marad ilyen szerény.

Oroszi Babett

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)