Kultúra

LMBTQ karakterek a képregények világában

A képregények történetében elsőként a DC Comics vállalta magára azt a fontos feladatot, hogy egy meleg férfi szuperhős kalandjait önálló kiadványban jelentesse meg. A kiválasztott hős neve Midnighter, és korábban a The Authority névre hallgató szuperhős-csapat tagjaként találkozhattunk vele. Midnighter először 1998-ban tűnt fel a DC egyik alcsoportjaként működő Wildstorm Comics képregényeiben, melynek hősei a DC “sztárjaihoz” (Batman, Superman, Wonder Woman) képest egy alternatív univerzumban léteztek. 2011-ben, amikor a kiadó megreformálta az univerzumot, többek között Midnightert és párját, Apollót is integrálták a fő történetfolyamba, a Stormwatch névre hallgató csapat prominens tagjaiként.

A DC egyébként már korábban is igyekezett figyelmet fordítani az LMBT-reprezentációra: a 2011-es nagy reform része volt az a történelmi cselekedet is, hogy a 2006-ban leszbikusként “újraélesztett” Batwoman lett az első homoszexuális karakter, aki önálló képregénysorozatot kapott. Ezt azonban sajnos azóta elkaszálták.

Lássuk milyen LMBTQ karakterek léteznek a Marvel világában a teljesség igénye nélkül:

Wolverine tetovált, mohawk frizurás fiáról Dakenről sokáig nem volt egyértelmű, hogy valóban biszexuális-e, vagy csak a feromon alapú képességeit használja arra, hogy a különböző nemű személyeknél elérje, amit akar, később azonban az írók egyértelművé tették, hogy Daken ténylegesen vonzódik mindkét nemhez.

Victoria Hand leszbikusként a MCU első pozitív LMBTQ karaktere, ráadásul a szerepet egy nyíltan biszexuális színésznő Saffron Burrows kapta meg, így egyedül azt lehet sajnálni, hogy olyan hamar kiírták a sorozatból. Sajnos a karakter már a képregényekben sem él, viszont ott egy kerek történetet zárt le a halála.

victoriahand

Mystique hol az X-Men oldalán áll, hol ellenük dolgozik, de általában önös érdekek vezérlik, ha éppen nem az egész mutáns társadalomért harcol. A szerelmi élete is legalább ennyire csapongó, azonban akárkivel is hozza össze az élet, az igaz szerelme mindig Destiny lesz. Ketten nevelték fel Rouge-ot és Chris Clermont eredeti tervei szerint kettejük gyermeke lett volna Nightcrawler is (Mystique férfi alakban nemzette volna), de ezt a Marvel nem engedte.

Bár Deadpool tavaly már harmadszor nősült, a karakter mégis többször fejezte ki szexuális vagy romantikus vonzódását férfiakhoz, illetve a bináris kategóriákba nem sorolható karakterekhez. Sokáig vita volt a képregényes közösségekben, hogy ez mennyire a humor része, de megerősítést nyert, hogy Wade pánszexuális, vagyis a nemet és nemi irányultságot lényegtelennek érezve képes szexuális vonzódást, szerelmet érezni egy másik személy iránt.

Az idei év nagy meglepetése az volt, amikor a fiatal Icemanről kiderült, hogy meleg, azt leszámítva, hogy nem igazán volt meglepő. Persze Bobby Drake általában heteroszexuális férfiként volt ábrázolva, sőt a felnőtt változata jelenleg is úgy van, azonban a képregényrajongók körében már így is vita tárgya volt az, hogy valóban heteroszexuális-e (olyannyira, hogy még a Family Guy is poénkodott ezzel). Mindenesetre érdemes újraolvasni a régebbi X-Men képregényeket, ugyanis bizonyos helyzetek merőben új értelmet nyernek.

iceman

Az Angela: Asgard’s Assasin sorozat nemcsak azzal lepte meg az olvasókat, hogy a történet kifejezetten jó (akik ismerik Kieron Gillent, azok ezen talán kevésbé lepődtek meg), hanem azzal is, hogy a két főszereplő közül az egyik – Sera – színes bőrű, transznemű és a jelek szerint queer, a másik – Angela – esetében pedig a nemi identitás és/vagy szexuális orientáció a történet jelenlegi pontján nem egyértelmű. Bár Sera nem az első transznemű karakter a Marvel Univerzumban, de az, ahogy bekerült a képregényes kánonban mégis példaértékű.

angela

Loki képessége arra, hogy megváltoztassa az alakját már régi eleme a képregényeknek, azonban egészen az utóbbi időkig nem vált igazán kérdésessé az, hogy Loki önmagát milyen identitásúnak vallja. Al Ewing, a Loki: Agent of Asgard írója azonban határozottan kijelentette, hogy az ő értelmezése szerint Loki biszexuális így eszerint is fogja írni. Bár sokan arra számítottak, hogy ez azt jelenti, hogy Loki végre kap egy komolyabb romantikus kapcsolatot, azonban Ewing ehelyett csak kisebb utalásokkal helyezett el erre vonatkozóan. Amit viszont egyértelművé tett az az, hogy Loki nem csak fizikai megjelenést, hanem gendert is vált alkalmanként és ezzel valószínűleg ő lett a Marvel első genderfluid karaktere.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)