Biszexuális

kiralyi kegyelem melegeknek

Királyi kegyelmet kérnek minden elítélt meleg és biszexuális brit férfinak

49 ezrüket ítéltek el a múltban a ma már nem létező közerkölcsöt sértő törvény alapján. Benedict Cumberbatch, akit idén Oscar-díjra jelöltek Alan Turing brit matematikus, a mesterséges intelligencia atyja megformálásért a Kódjátszma című filmben, ahhoz a több mint 40 ezer emberhez csatlakozott, akik már aláírták a levelet.

Benedict Cumberbatch brit színész és mások nyílt levélben fordultak a brit kormányhoz, amelyben kérték: terjesszék ki a királyi kegyelmet mindazon 49 ezer meleg és biszexuális férfira, akiket a múltban elítéltek a ma már nem létező közerkölcsöt sértő törvény alapján.

A levélírók felszólítják a brit királyi család tagjait is, hogy támogassák kampányukat a kegyelem érdekében. Felhívták a figyelmet arra, hogy még 15 ezer olyan ember él Nagy-Britanniában, akit másságuk miatt ítéltek el a második világháború után, amikor a homoszexualitást büntették.

“Az Egyesült Királyság homofób törvénye meleg és biszexuális férfiak életét tette elviselhetetlenné. Felszólítjuk Őfelsége kormányát, hogy kezdjen tárgyalásokat minden élő vagy elhunyt férfi megkegyelmezéséről, akiket Alan Turinghoz hasonlóan elítéltek” – idézte a The Guardian brit napilap a levelet.

Alan Turing, a nácik Enigma kódjának megfejtője saját neméhez vonzódott, de hajlamát titkolta, mert a korabeli Nagy-Britanniában ezért börtönbüntetés járt. Karrierjét derékba törte, amikor kiderült mássága, vád alá helyezték és elítélték, a börtönbüntetés és az önkéntes kémiai kasztráció közül az utóbbit választotta. Két évvel később, néhány nappal 42. születésnapja előtt holtan találták otthonában, valószínűleg öngyilkosságot követett el.

A brit kormány 2009-ben bocsánatot kért Turingtól, majd javaslatára II. Erzsébet 2013-ban királyi kegyelmet adott a tudósnak. A levelet mások között aláírta Rachel Barnes, Turing unokahúga, Morten Tyldum, a Kódjátszma rendezője, Stephen Fry színész és Peter Tatchell neves brit emberi jogvédő.

Forrás: hirado

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)