Meleg

Európai Bíróság: Ki lehet zárni a melegeket a véradásból

Az Európai Bíróság szerdai ítélete szerint törvényes lehet a homoszexuális férfiak kizárása a véradásból – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az ilyen korlátozás jogszerű alapja a HIV-fertőzöttség magasabb kockázata lehet – fejti ki a testület döntésének indoklása.

Jogszerűen megtiltható a meleg férfiak számára, hogy vért adjanak, amennyiben esetükben magasabb a HIV fertőzöttség kockázata – ez derül az Európai Bíróság szerdai ítéletéből a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint. A lap emlékeztet: a döntés ugyan egy francia homoszexuális férfi ügyében született, annak alapján más országokban is alkalmazható a korlátozás.

Az Európai Bíróság ítéletében leszögezi, a diszkriminatív intézkedés akkor alkalmazható, ha a kockázat bizonyíthatóan magasabb, és a csökkentésére nincs más mód, például a véradó fertőzöttségének vizsgálattal történő ellenőrzésével, vagy szexuális szokásainak megkérdezésével.

A francia kormányzat korábbi adatai szerint a HIV rizikója a meleg férfiaknál kétszázszor nagyobb, mint a heteroszexuális lakosság esetében, a német Robert Koch Intézet mérése pedig azt mutatja, hogy a 2013-ban regisztrált nagyjából 3200 új fertőzött háromnegyede homoszexuális. Németországban egyébként a homoszexuálisok mellett a partnereiket gyakran váltogatók és a prostituáltak sem adhatnak vért.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)