Meleg

meleg szomszéd

Csak a szomszédom ne legyen meleg!

Egy friss kutatás a homoszexualitással kapcsolatos társadalmi hozzáállást vizsgálta Magyarországon, és közben érdekes mozzanatokat tárt fel a magyar néplélekről és a mélyebbnél is mélyebben fekvő toleranciaküszöbünkről. Őszintén: van még valaki, akit el tudunk viselni?

Szomszédunkkal, Romániával veti össze a magyarországi helyzetet a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének két munkatársa, Takács Judit és Szalma Ivett kutatása, amely a homoszexualitással kapcsolatos társadalmi hozzáállást vizsgálta. A kérdésre, hogy mennyire fogadják el a két országban a homoszexualitást, a melegeket és leszbikusokat, valamint azt, ha azonos nemű párok szeretnének örökbe fogadni, nem túl szívderítő válaszokat kaptak.

Azonos nemű párok + gyerekvállalás = nem

A homoszexuális párok általi örökbefogadás, a meleg férfiak és a leszbikus nők elfogadása tekintetében a mai európai mezőny sereghajtói vagyunk. Nálunk egy homoszexuálisnak eszébe se jusson házasságról és örökbefogadásról álmodni. (Ma csak a házaspárok számára adott a lehetőség a közös örökbefogadásra, de a törvény nem tiltja, hogy egyedülállóként leszbikus nők vagy meleg férfiak örökbe fogadjanak.) Kár, hogy még az alaptörvénybe is bevésték, hogy mi a család, mert azt több európai és nemzetközi kutatás is megerősíti, hogy a homoszexualitás társadalmi megítélése azokban az országokban (Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia) a legkedvezőbb, ahol az azonos nemű párok házasodhatnak, és örökbe fogadhatnak.

A kutatók szerint a nők, a fiatalabbak és a városi környezetben élők „megengedőbbek a homoszexualitás felé”, nyitottabbak általában a meleg férfiakra, a leszbikus nőkre és a homoszexuális szomszédok irányában, mint a férfiak, az idősebbek és a kisebb településeken élők. A vallásosság és a vallási szertartások látogatási gyakorisága erősen és negatívan hat a homoszexualitás megítélésére, ahogyan a saját élettel való elégedetlenség, a hagyományos női szerepek elfogadása, a bevándorlók elutasítása, a szélsőjobboldali politikai irányultság is együtt járhat melegellenes nézetekkel.

A család a legfontosabb

Miközben a magyarok szerint gyerek nélkül sem a nők, sem a férfiak nem élhetnek teljes életet, ezt szívesen megvonják a homoszexuális pároktól. Nekik nem jár a gyerek. Sem a teljes élet, ezek szerint.

Mi rosszabb a homoszexualitásnál?

Csak egy: a házasságtörés, különösen a nők szemében. Ha választani kell, hogy mi rosszabb: a homoszexualitás, az abortusz, a prostitúció, az alkalmi szexuális kapcsolatok vagy a házasságon kívüli viszony, akkor még az abortuszt is jobban toleráljuk, mint a homoszexualitást.

Kit nem akarsz szomszédodnak?

A vizsgálatból kiderült az is, melyek a leginkább elutasított csoportok. A menü ezekből az elemekből állt:

büntetett előéletűek
más rasszhoz tartozó emberek
szélsőbaloldaliak
erősen iszákosak
szélsőjobboldaliak
nagycsaládosok
érzelmileg bizonytalan emberek
muzulmánok
bevándorlók
külföldi vendégmunkások
AIDS-esek
kábítószeresek
homoszexuálisok
zsidók
cigányok
keresztények

Kiütéssel győztek a súlyos alkoholizmusban szenvedők, a kábítószeresek, a büntetett előéletűek, és igen: a homoszexuálisok. Lehet szomorkodni, vagy ha ez valakinek vigasz, a románoknak még nálunk is alacsonyabb a toleranciaküszöbe.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)