Leszbikus

Narancssárga az új fekete

Kíváncsian kezdtem bele a Netflix agyon ajnározott sorozatába az Orange is the new black-be, azonban már majdnem az első résznél elvéreztem. Nem vagyok egy könnyen feladós típus, így gondoltam adok még egy esélyt a sorozatnak, és végül felemás érzelmekkel ugyan, de letudtam a két évadot.

A Weeds (nálunk Nancy ül a fűben címmel futott) sorozatot is jegyző Jenji Kohan dramedy-je egy női börtön hétköznapjaiba enged betekintést, amely Piper Kerman azonos című memoárján alapszik. A főhősnő, Piper Chapman (Taylor Schilling) épp készülne hozzámenni felső-középosztálybeli vőlegényéhez Larry Bloomhoz (Jason Biggs), amikor egy tíz évvel korábbi törvényszegés miatt 15 hónapos fegyházbüntetésre ítélik. Az ő börtönéletbe beilleszkedése és a többi elítélttel – kiemelve az őt börtönbe juttató exszerelmét, Alexet (Laura Prepon) – többnyire konfliktusokkal teli kapcsolata adja meg az első évad határozott irányát. Ugyanakkor részről részre megismerhetünk egy-egy mellékszereplőt is alaposan kidolgozott flashbackekben bemutatva, hogy honnan jöttek, miért lettek olyanok, amilyenek. És itt aztán mindenféle karakter megtalálható: például Sophia, a tűzoltóból és családapából lett fodrásznő, akit a fekete transznemű színésznő, Laverne Cox alakít, vagy a pornófilmek leszbikus ideáljával ellentétes külsejű és viselkedésű nagydarab, nagyszájú, és mindenkinél nagyobb önbizalommal megáldott Big Boo (Lea Delaria), de itt van az ukrán, erőltetett akcentusú, maffiáskodó tekintetű konyhafőnök, Red (Kate Mulgrew), és két nagy kedvencem Crazy Eyes (Uzo Aduba), és a rohadtfogú Pennsatucky (Tary Manning), aki egy tanulatlan, Jézusba szerelmes idegbeteg picsa.

A sorozat fő erőssége ez a hihetetlen jó karakterekből összeálló társaság, és számomra ez az egyik hátránya is, mert némelyiküket annyira eltúlozzák és idővel olyan motivációkat kapnak, amely teljességgel megmagyarázhatatlan és csak a fejemet fogtam, hogy ezt miért is kellett. És itt következik a másik aggályom, hogy az első évadban még oly remekül működő sötét tónusú humort a második évad már nagyban mellőzi, és sokkal inkább a dráma veszi át a hangsúlyt. Pedig Piper édesen bolond tud lenni olykor, de szinte mindegyik szereplőnek megvannak a maga őrült, vicces pillanatai. Persze a szex sem maradhat ki egyetlen börtöntörténetből sem, de itt a leszbikus ágyjelenetek (amelyek technikai értelemben mosoda-, kápolna-, vécé-, vagy tusolójelenetek) sokkal inkább az intimitás iránti vágyat fejezik ki, vagy humorforrásként szolgálnak.

Összességében nézve jól felépített történetszállal, érdekes, élvezhető karakterekkel teletűzdelt sorozat, mely remélem, hogy a 2015. júniusában várható harmadik évaddal visszatér humorosabb formájához.

Orange is the new black letöltése

Következzék néhány jelenet. 🙂

 

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)