Elgondolkodtató

LMBTQ hírek a nagyvilágból

Kolumbia

Kolumbiában is győzött a házassági egyenlőség. A döntés nem volt teljesen váratlan, mert a helyi alkotmánybíróság már évek óta vitázott egy beadványon, amit négy azonos nemű pár nyújtott be hozzájuk, és amely szerint alkotmányos joguk lenne a házassághoz.

Az Alkotmánybíróság 2011-ben arra utasította a dél-amerikai ország parlamentjét, hogy 2013 júniusáig alkossanak olyan törvényt, amely engedélyezné az azonos nemű párok házasodását. Habár az országgyűlés ezt a határidőt nem tartotta be, a bírósági döntés értelmében az azonos nemű párok 2013-tól fogva hivatalosan is összeköthették az életüket egy bíró vagy jegyző közreműködésével.

Viszont mivel az ilyen esetekre nem vonatkozott jogszabály, ezért több párt is elutasítottak a hivatalok. Négy ilyen párnak köszönhető most, hogy Kolumbia is belépett abba a népes “klubba”, amely a házassági egyenlőséget biztosító országokat gyűjti egy csokorba. Dél-Amerikában ők a negyedik állam, ahol ez megvalósult: Argentínában 2010, Brazíliában és Uruguayban pedig 2013 óta házasodhatnak az azonos nemű párok.

A döntés meghozása után néhány perccel aktivisták boldog csoportja gyűlt össze Bogotában az igazságügyi palota előtt, és ünnepelve azt skandálták: Iguales en impuestos, iguales en derechos! azaz: Egyenlőség az adózásban, egyenlőség a házasságban!

gay_marriage

USA

Egy szövetségi bíró megállapította, hogy Mississippi állam azon jogszabálya, amely eddig tiltotta az azonos nemű párok általi örökbefogadást, alkotmányellenes, ezért el kell törölni.

Daniel Jordan bíró ideiglenes tiltó végzést hozott a törvény ellen, amely egyébként mindössze tizenhat éve van érvényben a déli államban. Az ítélet “lezár minden olyan pereskedést, ami a házassághoz való joggal kapcsolatos törvényekre vagy a házassággal szoros kapcsolatban lévő jogokkal és kötelességekre irányul” – ez utóbbiak közé pedig természetesen a gyermekvállalás is beletartozik.

A Mississippiben eddig érvényben lévő jogszabályt tavaly támadta meg négy azonos nemű pár, akiket több helyi LMBT jogi szervezet is támogatott. “A négyből két pár hosszú évekig (egyikük kilenc, másikuk tizenhat) várt, hogy törvényesen is mindketten a szülei lehessenek azoknak a gyerekeknek, akiket születésük óta szeretetben nevelnek” – nyilatkozta Roberta Kaplan, a felperesek ügyvédje. – “Reméljük, hogy ezzel az ítélettel mindenki számára világossá válik, hogy a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció az USA egyetlen államában sem elfogadható.”

A 2000-ben elfogadott és most visszavont törvény nem volt egyedülálló: többek között Alabama, Florida, Nebraska és Michigan is bevezetett hasonlót, ám azokat az elmúlt évek során eltörölték. Természetesen ezzel nem válik automatikusan egyszerűbbé az azonos nemű párok általi örökbefogadás, hiszen számos amerikai államban továbbra is különböző szabályozások nehezítik a folyamatot.

Fentiek ellenére azonban ne higgyük, hogy a szövetségi bírák döntései feltétlenül megváltoztatják egy állam belső légkörét: Mississippiben ugyanis nemrég fogadtak el egy “vallásszabadságról” szóló törvényt, amely vallási alapon engedélyezné a vállalkozásoknak, hogy diszkriminálják az LMBT személyeket.

0,,16609951_303,00

Skócia

Ha minden jól megy, akkor Skócia fog a legjobb LMBT törvényekkel rendelkezni az Egyesült Királyságban. Nicola Sturgeon, az ország első miniszterének választási kampányában fontos szerepet kap az, hogy “a legjobb nemzetközi trendeket” vezessék be. Sturgeon azt mondta, hisz abban, hogy “már nem egy olyan korban élünk, amikor jogilag nem ismerik el az emberek identitását.” A politikus azt is kiemelte, hogy ezekkel az intézkedésekkel a fiatalokat szeretnék támogatni abban, hogy önmaguk legyenek, és a legjobbat hozhassák ki magukból. Nicola Sturgeon reményekkel tele áll jövő elé, folytatni szeretné azt, amit elkezdtek, és további lépéseket tenni az egyenlőség felé.

Nicola Sturgeon programja a következőket tartalmazza:

  • Transz emberek megváltoztathatják a nemüket a születési anyakönyvi kivonatukon.
  • 16 éven aluli transz gyerekek szülői engedéllyel változtathatják meg a nemüket a születési anyakönyvi kivonatukon.
  • Minden iskolást az LMBT emberek elfogadására fognak tanítani már az első osztálytól.
  • A nem bináris nemeket 2021-re el fogják ismerni.
  • Választási lehetőség az útleveleken: X az F és N helyett.

Természetesen nem mindenki boldog a Skót Nemzeti Párt (SNP) tervezetétől. A Skóciai Szabad Egyház szerint az SNP tervei fel akarják rúgni a tradicionális genderképet, és csak összezavarná a gyerekeket.

Nicola

Grönland

A napokban lépett életbe Grönlandon az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy azonos nemű párok is kimondhassák a boldogító igent. A helyi parlament döntése alapján a dán jogszabályokat vették át.

Dániában 2012 óta házasodhatnak azonos nemű párok, a skandináv országhoz tartozó grönlandi parlament pedig tavaly februárban jelentette be, hogy a törvényt átveszik az anyaországtól, amely eredetileg októberben lépett volna életbe. Csak a nyári dániai parlamenti választások miatt parkolópályára került a törvény átvétele. Majd októberben újra benyújtották a javaslatot a parlamentnek, amelyet február elején el is fogadtak.

“Már régóta vártunk erre a napra” – mondta Nivi Olson egyházügyi miniszter. – “Az intézkedés nagy jelentőséggel bír sok párnak, akik szintén nagyon várták, hogy házasságra léphessenek partnerükkel.” Sofie Petersen, Grönland püspöke sokat segített a kormánynak abban, hogy az azonos nemű párok az összes templomban és más egyházi épületekben is házasodhassanak.

Az adoptálásról szóló kiegészítés július elsején fog életbe lépni.

gay_pride_14_d4s5847

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)