Leszbikus

Legalizálhatják a melegházasságot az egész USA-ban

A homoszexuálisok házasságát illetően megosztott az USA: míg az államok egy része egyenlőként kezeli a hetero- és a homoszexuális párokat, addig máshol nyíltan fellépnek az azonos neműek házassága ellen. A Legfelsőbb Bíróság mindenesetre eldöntötte, hogy nyárig egységesíti a rendszert, az azonban még kérdéses, hogy mi lesz a párok sorsa – írja a süddeutsche.de.

Vagy mindenhol, vagy sehol. Ez az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának álláspontja a melegházasságok engedélyezéséről. A kérdést nyárig mindenképp tisztázni szeretnék, azonban előtte még sok dolguk van: el kell érniük, hogy Ohio, Tennessee, Kentucky és Michigan államok ne tiltsák a homoszexuálisok egybekelését.

A Legfelsőbb Bíróság már korábban is tett lépéseket az ügy érdekében, például 2013-ban megváltoztattak egy olyan szövetségi szintű szabályozást, amelyben a házasságot nő és férfi kötelékeként definiáltak. A homoszexuális párok diszkriminációja már korábban is felmerült, az 1996-os házasság védelméről szóló törvény például kikötötte, hogy kizárólag a heteroszexuális pároknak jár adókedvezmény.

Államonként eltérő szabályozás

Jelenleg 36 olyan állam van az Egyesült Államokban, amelyben az azonos neműek házassága megengedett, ezt a számot akarják most emelni. Az ötlet heves ellenállást váltott ki a már említett államokban (Ohio, Tennessee, Kentucky és Michigan), ahol novemberben többször fel is szólaltak a változás ellen.

A Legfelsőbb Bíróság pénteken bejelentette, hogy áprilisban meghallgatást tart a kérdésről, így júniusra várható a végleges döntés. Az Egyesült Államok alkotmánya szerint egyébként egyenlő bánásmód illeti az azonos nemű párokat, házasságukat pedig legálisnak kell tekinteni.

„Eljött az igazság pillanata” – nyilatkozta Chad Griffin, emberjogi aktivista, aki a melegek és a leszbikusok jogaiért harcol. „A Legfelsőbb Bíróság kilenc bírójának most lehetősége van, hogy egyszer és mindenkorra garantálja a rengeteg érintettnek az egyenlő bánásmódot”- folytatta.

Meglepő módon az egyneműek házasságát ellenzők is üdvözölték a Legfelsőbb Bíróság azon kezdeményezését, hogy pontot tegyenek az ügy végére. Egy keresztény-konzervatív lobbicsoport (Family Research Council) reményét fejezte ki, hogy az államoknak megmaradhat a joguk a házasságot férfi és nő kötelékeként definiálni. Mivel a Legfelsőbb Bíróság döntéshozói nagyrészt konzervatívok vagy balliberálisok, nehéz előre megjósolni a végső döntést.

Obama a melegházasság mellett áll ki

Az Egyesült Államok elnöke egy 2012-es beszédében kiállt a homoszexuálisok házassága mellett. Akkor azt nyilatkozta, hogy számára kifejezetten fontos, hogy az egynemű párok összeházasodhassanak, szinte személyes ügyként tekint rá. A demokraták egyébként sokkal elfogadóbbak, egy felmérés szerint ugyanis 72 százalékuk ért egyet az egyneműek házasságának engedélyezésével, míg a republikánusoknál ez mindössze 25 százalék.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)