Biszexuális

Győzött a melegházasság az Egyesült Államokban

Az amerikai legfelső bíróság döntése értelmében az azonos neműek házassága az egész országban legális lett. Ettől még a hatályba lépése egyes államokban pár hétre elhúzódhat, függően attól, hogy az állami adminisztráció mennyire siet a törvény adoptálásával.

A döntés hatalmas sikere az azonos neműek házasságáért küzdő civil szervezeteknek és aktivistáknak, a legfelső bíróság végső szava után ugyanis többet nem lehetnek az országban államok, ahol nem engedélyezik bárkinek, hogy szerelméhez hozzámenjen.

A pénteki, történelmi jelentőségű döntésében a legfelső bíróság 5 a 4 arányban döntött úgy, hogy az Alkotmány az azonos neműek házassági jogát is garantálja, függetlenül attól, hogy olyan államban élnek-e, ami eddig csak a heteroszexuális pároknak engedélyezte az egybekelést. A döntés értelmében az azonos neműek alapvető joga, hogy házasodjanak. A többségi véleményt a szavazást is eldöntő Anthony Kennedy bíró foglalta össze, aki szerint többé nem áll fenn az a lehetőség, hogy ezt megtagadják a melegektől.

Az ország első, azonos neműek kötött házassága 11 évvel ezelőtt történt, Massachusetts államban. Azóta rohamosan terjedt az engedélyező államok száma. Mára az amerikaiak 70 százaléka él olyan államban, ahol legális a melegházasság.

A legfelső bíróság előtt legutóbb 2013-ban járt a kérdés, de akkor nem jutottak dűlőre.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)