Leszbikus

Európa a melegházasság elfogadása felé tart ?!

Az, hogy vannak olyan országok, ahol az azonos nemű párok semmilyen hivatalos kapcsolatba nem léphetnek, sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. paragrafusát – mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A döntés precedensértékű, és annak kapcsán született, hogy több olasz pár beperelte az államot azért, mert nem élhetnek még élettársi kapcsolatban sem. Az állam ezután az alpereseknek fejenként 5 ezer eurót lesz köteles fizetni, valamint a perköltségeket is.

Ez sajnos nem jelenti azt, hogy minden országban automatikusan be kell vezetni az azonos neműek élettársi kapcsolatának lehetőségét, ahol eddig ez nem volt jelen, mivel Európában nincsen precedensjog. A gyakorlatban azonban ez oda vezethet, hogy ha sokan perelnek, az államoknak előbb-utóbb elegük lesz az állandó pereskedésből/kártalanításból, és elfogadják a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Külön érdekesség, hogy a bíróság döntése nem az Európai Unióra, hanem az Emberi Jogok Európai Egyezményének 47 aláíró országára terjed ki, így például Oroszországra és Törökországra is. Tehát Putyin is szomorkodhat, mert még Oroszországban is kénytelenek lesznek hivatalosan elfogadni az azonos nemű párok együttélését. Vagy a melegek a gatyájukból is kiperelhetik az államokat.

gay+marriage19

Sok helyen, főleg Észak- és Nyugat-Európában már most evidencia a szexuális kisebbségek azonos megítélése, és mostanában az amerikai legfelsőbb bíróság döntése mellett több országban is történtek áttörések az ügyben.
Mára már 12 európai országban (Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország) – Finnországban valójában 2017-től lép életbe a már elfogadott döntés – házasodhatnak a melegek. A 28 európai uniós tagállamból kilencben legális a melegházasság néhány kisebb terület kivételével. További hétben, köztük Magyarországon pedig bejegyzett élettársak lehetnek, de Magyarország abba a csoportba is beletartozik, ahol a melegházasság alkotmányban tiltott.
A közép-európai régióban Magyarország nem számít kirívónak a melegjogok terén. Azonos nemű párok nem házasodhatnak össze semelyik szomszédos országban, ez hamarosan Szlovéniában változhat meg. A szlovénokon kívül a legliberálisabb Ausztria és Csehország, az osztrákoknál a társadalom jelentõs többsége (73 százaléka), a cseheknél közel a fele (49 százaléka) elfogadná a melegek házasságát. Érdekes, hogy Ausztriában és Szlovéniában is a melegházasság előtt ismerték el az azonos nemű párok jogát az örökbefogadáshoz, 2015-től már ugyanolyan feltételekkel adoptálhatnak mind a két országban, mint a heteroszexuálisok.

Ahogy kelet felé haladunk, egyre rosszabb melegnek lenni: Ukrajnában, Romániában, Szerbiában még fel sem merült a jogegyenlőség ötlete házasság és örökbefogadás terén, csak antidiszkriminációs törvények védik a szexuális kisebbségeket, legalábbis elméletben. A társadalom többsége is mereven elzárkózik a témától, a melegházasság támogatottsága 10 százalék körül mozog. Szlovákiában az emberek 19 százaléka fogadná el, a sorban utánuk következik Magyarország a 31 százalékával.

 

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)