Kultúra

Egyszerre tartották férfifalónak és leszbikusnak

Huszonöt éve, 1990. február 7-én halt meg Karády Katalin, a harmincas-negyvenes évek sztárja.
Heten voltak testvérek. Életüket pokollá tette a cipész mesterséget űző papa, akinek sajátos elképzelése volt a családi idillről: gyakran szíjjal verte össze a gyerekeit.

Karádynak gyakran eszébe jutottak az apai ütlegek az alatt a három hónap alatt, amíg a Gestapo fogva tartotta, miután kémkedés vádjával letartóztatta. Kínozták és kis híján agyonverték.

Óriási sztár lett. A nők utánozták frizuráját, öltözködését, bár állandóan froclizták szögletes válla, lomha járása miatt. Karády a szőke, babaarcú nőideál után a határozott, vonzó, erotikus kisugárzású végzet asszonya lett, férfiasan mély hangja is szokatlanul hatott a korábbi nyafogós sztárok után.

Az Ez lett a vesztünk című dal indította el énekesnői karrierjét. Sajátos, mély hangján slágerek tucatjait búgta el (Gyűlölöm a vadvirágos rétet, Valahol Oroszországban, Mindig az a perc, Ezt a nagy szerelmet).

Mindez persze botrányt is keltett, a klérus elítélte, a szélsőjobboldal zsidóbérencnek nevezte, a baloldalnak túl polgári volt. Magánéletét számos legenda övezte, egyszerre tartották férfifalónak és leszbikusnak.

De ő csak mosolygott, ahogy mindez eszébe jutott a vonaton, a cigarettafüst függönye mögött. Először az ausztriai Salzburgba, majd Svájcba költözött, egy év elteltével Brüsszelbe. 1953-ban Brazíliába, São Paulóba ment és divatáru üzletet nyitott. 1968-ban megkapta az amerikai vízumot, New Yorkban telepedett le, ahol egy kalapszalont vezetett.

Bár az Egyesült Államokban elvállalt néhány fellépést, és lemezei is megjelentek, alapvetően visszavonultan élt. Amikor hetvenedik születésnapja alkalmából Magyarországra hívták, csak egy kalapot küldött maga helyett.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)