Film

Diák Oscar-díjra jelöltek Kis Hajni filmjét

Diák Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia Kis Hajni, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának másodéves vizsgafilmjét, a Szép alakot – jelentették be magyar idő szerint hétfőn késő este.

sza3

„Talán az összes általam látott idei Friss hús-film közül ez érintett meg a legjobban. Ennek pedig egyetlen oka van: Egyed Brigitta, aki a takarítót játssza. (…) Minden reménytelen szerelemben, még a legkilátástalanabbnak tűnőben is van egy pillanat, amikor úgy látszik, hogy mégis beteljesülhet. Pontosabban a reménytelenül szerelemes fél, akármilyen jól is látja a helyzetét, be tudja csapni magát egy pillanatra. Egyed Brigitta takarítónőjének is jut egy ilyen pillanat, hála egy elveszett mobiltelefonnak. Ezért a pillanatért és egy remek színésznő játékáért mindenképpen érdemes megnézni a Szép alakot” – írta az Index kritikusa. A Szép alak egy zárkózott takarítónőről szól, aki beleszeret egy menő diáklányba, és bár a szerelem nyilvánvalóan nem teljesülhet be, a két ember sorsa egy pillanatra végül mégis összefonódik.

sza2

Az Amerikai Filmakadémia idén 1749 nevezés közül választotta ki azt a kategóriánként 7 alkotást, amelyről neves filmesekből álló zsűri dönt majd augusztusban. A Szép alak a legjobb idegennyelvű filmek között versenyez. Idén a kategória jelöltjei között kizárólag európai filmiskolák filmjei szerepelnek.

A „diák Oscar” (Student Academy Awards) az Oscar-díjról is döntő Amerikai Filmakadémia 1973 óta működő rendezvénye. A korábbi nyertesek között olyan neveket találni, mint Robert Zemeckis, Spike Lee, Trey Parker, John Lasseter, Jaco Van Dormael vagy Cary Fukunaga – ők mind vizsga- vagy diplomafilmjeikkel nyertek díjat, és aztán kezdtek sikeres nagyjátékfilmes karrierbe. Az eddigi egyetlen magyar sikert 1991-ben Böszörményi Zsuzsa diplomafilmje, az Egyszer volt, hol nem volt aratta, amikor megnyerte a Legjobb Idegennyelvű Filmnek járó diák Oscart, majd 1994-ben még volt egy magyar jelölt – azóta nem volt magyar alkotás a jelöltek között.

A Student Academy Awards Weeket szeptember 18-24. között rendezik majd Los Angelesben; a rendezvény végén jelentik be a három nyertest (arany-, ezüst- és bronz-díjat adnak át).

A 17 perces Szép alak című kisjátékfilm itthon a Filmhéten debütált, majd a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon szerepelt, legközelebb pedig szeptember elején a BUSHO fesztiválon lesz majd látható.

Kis Hajni most fejezi be az egyetem BA-alapszakát, Miklauzic Bence és Salamon András osztályában. A Szép alak a rendező másodéves vizsgafilmje volt, de már elsőéves vizsgafilmjével, a 2. em. című dokumentumfilmjéért is öt díjat nyert, többek között a luxemburgi CinEast közönségdíját. A Szép alak operatőre Nyoszoli Ákos, forgatókönyvírója Kis Hajni és Daoud Dániel, vágója Gorácz Vanda, hangmérnöke Stark Ervin, gyártásvezetője Farkas Ádám volt. A látványtervező Nyitrai Anna volt, míg a zenét a hangmérnök osztályba járó Pongor András szerezte.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)