Film

Oscar-díjak 2016

Magyar idő szerint február 29-én hajnalban, vasárnapról hétfőre virradóra adták át 88. alkalommal az Oscar-díjakat. Kezdjük a hazai érdekeltséggel: magyar egész estés film 1989 óta nem volt a jelöltek között, utoljára pedig 1981-ben nyertünk a Mephistóval. Idén azonban nem először izgulhattunk díjátadón magyar filmért és a Saul fia, Nemes Jeles László filmje a legjobb idegennyelvű film kategóriájában el is hozta az arany emberkét.

Alejandro Iñárritu tavalyi sikere, a Birdman után valószínűleg nem volt kevésbé boldog A visszatérő három Oscarjával: a prémvadász Hugh Glass eposzi története a legjobb színész (Leonardo DiCaprio), a legjobb rendező és a legjobb fényképezés (Emmanuel Lubezki) kategóriájában nyert. A legjobb film díját viszont a bostoni pedofil papokról tudósító újságírócsapat drámája, a Spotlight hozta el, megjegyzem megérdemelten.

A legnagyobbat a Mad Max tarolta, összesen hat arany szoborral lettek gazdagabbak a készítői (legjobb hangvágás, legjobb hangkeverés, legjobb produkciós design, legjobb smink, legjobb jelmez, legjobb vágás). A legjobb színésznő – cseppet sem meglepő módon – Brie Larson lett (A szoba), a legjobb férfi mellékszereplő pedig Mark Rylance (Kémek hídja).

Végül ami az LMBT témájú díjakat illeti, két kategóriában örülhettünk: bár az szinte egyértelmű volt, hogy Leo idén lenyomja a tavalyi nyertes Eddie Redmayne-t, A dán lány-beli partnere, Alicia Vikander kapta a legjobb női mellékszereplő díját. A másik győztes pedig Sam Smith, akit a 007 Spectre főcímdaláért ismert el az Akadémia.

 

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)