Film

Hisztéria – avagy a vibrátor keletkezéstörténete

A film valós történeten alapul, az első vibrátor kifejlesztéséről szóló bájosan mulatságos, romantikus vígjáték a maga angol módján.

Dr. Mortimer Granville (Hugh Dancy), a fiatal idealista orvos a helyét keresi a viktoriánus Londonban. A doktort kirúgják a kórházból, ahol az orvostudomány új felfedezéseire cseppet sem kíváncsiak azok a vaskalapos doktorok. Több sikertelen próbálkozás után végül felfogadja asszisztensének egy híres orvos Dr. Darlymple doktor a női pácienseinél diagnosztizált hisztéria kismedencei masszázzsal történő kezelésére. Eközben a doktor mindkét szemrevaló leánya szemet vet a jóképű Granville-re: a naiv áltudományokkal foglalkozó, apa kicsi kedvence, Emily (Felicity Jones), és a család fekete báránya, a végsőkig liberális Charlotte (Maggie Gyllenhaal), a szegények pártfogója, a női jogokért harcoló lázadó feminista.

Adott tehát egy kor, amikor a nőknek nemhogy szavazni, de élvezni sem volt szabad. Csak a tehetősek privilégiuma volt a mahagóni bútorokkal berendezett rendelőkben való napi/heti kielégülés a hisztéria nevében, amely 1952-ig volt kórként számon tartva, A fárasztó és ínhüvelygyilkos kézimunkába beleunva Dr. Mortimer mentora és támogatója, a technomán-bonviván, Lord Edmund St. John-Smythe (Rupert Everett) aktív közreműködésével egy csapásra forradalmasítja a női orgazmus-ipart.

A film nagy előnye, hogy kellő iróniával kezeli a 19. század Angliájára jellemző prüdériát és a fájdalmasan kimért modorosságot. Ügyesen próbál meg lavírozni a nők kielégüléséhez kapcsolódó humoros részek és a Charlotte által feszegetett, komolyabb szociális kérdések közt – ez utóbbi kapta a kisebb szerepet, ezért többet fogunk nevetni, mint a nők és a választójog kérdéskörén filozofálgatni.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)