Film

The Imitation Game

A homoszexuális kódfejtő két évvel rövidítette meg a 2. világháborút

Egy második világháborús brit kódfejtőről, a homoszexualitása miatt meghurcolt Alan Turingról szóló filmdrámával, a The Imitation Game című alkotás európai premierjével nyílt meg októberben az 58. BFI Londoni Filmfesztivál.

A produkció főszerepeit Benedict Cumberbatch és Keira Knightley alakítja. A premierre a londoni Odeon filmszínházban került sor, a mozihoz vezető Leicester Square-i vörös szőnyegen felvonult majd a film szereplőgárdája, valamint norvég rendezője, Morten Tyldum – értesült a The Hollywood Reporter.

A tavalyi londoni filmmustrát a Phillips kapitány című kalózdráma nyitotta meg: Paul Greengrass filmjében Tom Hanks játszotta a címszerepet.

A The Imitation Game Alan Turing, a modern számítógépes technológia brit úttörőjének életét ábrázolja. Turing zsenialitása jelentősen hozzájárult, hogy sikerült megfejteni a németek háborús titkosító Enigma-kódját, egyes becslések szerint kódfejtő gépe két évvel rövidítette meg a háborút és rengeteg életet megmentett. A homoszexualitása miatt később meghurcolt és kényszergyógykezelt tudós 1954-ben hunyt el tisztázatlan körülmények között ciánmérgezésben. Néhány éve az akkori brit kormányfő, Gordon Brown kért nyilvánosan bocsánatot az egykori bánásmódért, amelyben Turingnak része volt, és amely feltehetőleg öngyilkosságához vezetett.

Cumberbatch, a Sötétségben – Star Trek és a Sherlock-filmek sztárja Turingot alakítja, Knightley pedig a kódfejtő közeli barátját és munkatársát, Joan Clarke-ot.

Clare Stewart, a londoni filmfesztivál igazgatója örömét fejezte ki, hogy a brit történelemre és számítógép-tudományra nagy hatást gyakorló Turingnak a filmvásznon igazságot szolgáltató The Imitation Game vetítésével vehette kezdetét a mustra.

Kódjátszma letöltése

Kódjátszma felirat

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)