Elgondolkodtató

Az egyik mindig jobban szeret..

Az emberi kapcsolatok nem épülhetnek kínos megfelelési kényszerre, és sorozatos elvárásokra. A párkapcsolati adok-kapok egyensúlyának megtalálása szinte művészet, egy elsajátítandó, és követendő viselkedésminta, melyet állandó, pozitív értelemben vett alázattal, és gondos odafigyeléssel kell ápolnunk, vigyáznunk, szinten tartanunk. Akiknek sikerül, azok tehetségesen megtanulták, és tehetségesen alkalmazzák az egyensúly megteremtésének titkos receptjét, mégis néha fájdalmas, és zavarba ejtő szembesülni a ténnyel, hogy egyikünk mindig jobban szeret.

Igaz, néha folyó vagyok, néha part. Néha befogadó vagyok, hagyom, hogy elárassz, part vagyok. És néha én zúdítom rád a szerelmet és mindent, ami én vagyok, édesvízi folyó vagyok, megfürödhetsz bennem, mozdulnod sem kell, csak kinyújtanod kezed, és befogadnod, amit adok. Ez a hullámzás adja a párkapcsolatok dinamikáját hosszú távon, e nélkül csak unalmas, mozdulatlan állóvíz maradna, amiből végül menekülni kényszerülünk. Olyan könnyű lenne pedig a szeretet adásának és elfogadásának érzékeny, ösztönös egyensúlyát megtalálnunk. Makacs, felfuvalkodott, sértődött gyerekként csetlünk-botlunk az emberi kapcsolatok bonyolult, bejárhatatlan rendszerében. Érzelmi zombiként viselkedünk olyan szituációkban, amikor egyetlen ölelés megoldana minden problémát. Vannak, akik egyenesen irtóznak a meghitt beszélgetésektől, és a kommunikációmentes, néma csöndekben elvárják a gondolatolvasást.

shutterstock_363961715-1-750x1124A párkapcsolatot szisztematikusan kinyírják az állandó elvárások. Mi magunk egy gyufaszálat nem teszünk keresztbe a szerelem érdekében, mégis listát készítünk, és kíméletlenül a társunk orra alá toljuk, miben kellene változnia, mely káros szokásokat kellene elhagynia, és miket kellene tennie a mi saját, személyes komfortérzetünkért. Tehát, kényelmesen kinyújtózunk, és hagyjuk, hogy a folyó hűs, frissítő vize nyaldossa a lábunkat. Ez így nem fair.

Mégis, van néhány dolog, amit igenis szégyenérzet és magyarázkodás nélkül mindenki bizalommal elvárhat a partnerétől. Lelkiismeret-furdalás nélkül közölheti, hogy ez alanyi jogon jár, sőt oda vissza működik. És ha mindkét fél arra törekszik, hogy ezt a néhány dolgot odaforduló figyelemmel, és szeretettel megadja, akkor talán mindenki tudni fogja a titkot, lesz bátorsága elindulni a szörnyű szakadék szélén nyíló szerelemvirágért, hogy végre megtalálja az egyensúlyt.

1. Tisztelet

Aki tisztel, elismeri az erősségeidből fakadó erényeket, és elnéző a gyengeségeiddel. Nem figuráz ki, nem tesz nevetségessé. Nem hánytorgat fel régmúlt sérelmeket, utadat észrevétlenül segíti, pozitív megerősítése, dicsérő szavai ösztönöznek, új erőt adnak.

2. Érdeklődés

Elvárhatod a társadtól, hogy figyelemmel, és érdeklődéssel forduljon a dolgaid felé. A munkád, kapcsolati hálód, rémálmaid, rossz napod, élményeid, és érzéseid felé tárja ki a szívét, legyen a te örömöd ugyanúgy az ő öröme, és fordítva. Szeresse a személyiséged is, sikereid töltsék el büszkeséggel, véleményeid, gondolataid, érzéseid felé forduljon érdeklődő figyelemmel.

3. Intimitás

Az intimitás nem ugyanaz, mint a szex. Az intimitás azt jelenti, hogy átengedem a társamat a bizalmatlanságom burkán, és egészen közel engedem, hogy megismerje, és megtanulja a sebezhető énemet. Hogy megtanuljon, és elsajátítson engem, ismerje minden arcomat, hangulatomat, rezdülésemet.

4. Nagylelkűség

Nem drága ajándékokat, vagy luxusutazást jelent. Hanem minden olyan törekvést, ami a társam boldogságát, jólétét, érzelmi biztonságát, bizalmát erősíti. A gondoskodás, a társam igényeinek figyelembevétele nem okoz lelki terhet, nem kerül sok energiába, és nem igényel sok előkészületet. A gondoskodó nagylelkűség a szeretett személyről az egyik legszebb ösztönös tevékenység.

5. Együttérzés

Ha fáj valami, akkor tudjam, az ő karjaiba zuhanhatok. Ott kisírhatom magam, kiadhatom a fájdalmamat, szitkozódhatok. De a puha védelemben menedékre találok, ahol szavai simogatnak, és nyugtatnak majd. Nem kell, hogy faggasson, vagy olvasson a gondolataimban, és nincs szükség „az ugye megmondtam” kezdetű, fölösleges megnyilvánulásokra sem. Ölelő karok kellenek, és együtt érző szavak, semmi más.

6. Idő

Minden kapcsolat alapja az együtt töltött minőségi idő. A minőségi idő lényege az együttlét, és az egymásra fordított osztatlan, szeretetteljes figyelem. Ezt elraktározzuk, kellemes, bizsergető élményként előhívjuk, és a folytonos gyakorlásra törekszünk, újra át akarjuk élni.

7. Tapintatosság

Egy figyelmes partner tudja, mikor, mit mondjon, vagy maradjon csöndben. Nem játszmázik, világosan, érthetően kommunikál, de ez soha nem durva, bántó, vagy sértő. Képes a dolgokat a másik szemszögéből megvizsgálni, és ily módon döntést hozni. A szerelmünk nem dédelgetni való plüssállat, hanem önálló akarattal felruházott (szeretni való) hús-vér emberi lény.

8. A szeretet feltétel nélküli kimutatása

Nem tesz szeretet koldussá, nem pipettán adagolja a gyöngédséget, és a szerelmet. Nem kell folyamatos megerősítés, mert az érzelmi biztonság és bizalom nyugalmat ad. Az otthonunk erődítmény lesz, puha-meleg fészek, ahová jó hazamenni.

Hozzászólások

A hirdetés néha fáj, de csak így tudjuk fenntartani az oldalt..köszönjük ha megérted :)